Känn er som hemma!

Höga Kusten

Välkommen till världsarvet Höga kusten! Om inte att njuta av omgivningen känns som en tillräcklig aktivitet så finns det en mängd andra saker att ägna sig åt.

Alldeles i närheten tipsar vi om att ta ett bad i Butjärn, leka vilda västern på Fort Kodiak eller göra en whiskyprovning på det lokala destilleriet Box whisky. Eller prova en äkta finsk bastu! Är man intresserad av att fynda på loppis finns det många bra ställen att besöka! Väja gården och loppis i Lo är två av våra egna favoriter.

Några kilometer bort står Skuleberget och väntar på att bestigas. Den mer våghalsige kan välja att klättra upp längs bergväggen (se Via ferrata), samtidigt som det går lika bra att vandra upp längs stigarna. Så länge man inte missar grottan! Där har bland annat delar av Ronja Rövardotter spelats in. Det fungerar även utmärkt att ta kabinbanan hela vägen upp till toppen, där toppstugan väntar med fika och storslagen utsikt.

Ännu mer vandring finns i vackra nationalparken Skuleskogen, längsmed havskusten, genom den gamla skogen eller upp bland bergen. Vill man hellre sola och bada ligger den finaste stranden i Norrfällsviken, som även erbjuder golfbana och mysiga små fiskebodar. Fiskeläger hittas även i Barsta och Bönhamn, som är trevliga utflyktsmål för exempelvis lunch eller fika. Härifrån utgår också båten till Högbondens fyr. Om man är ute efter en mer kulturbetonad upplevelse rekommenderar vi ett besök på Mannaminne, eller varför inte Villa Fraxinus. Naturreservatet Rotsidan är en annan trevlig utflykt för den som vill uppleva vidsträckta klipphällar, som i årtusenden slipats av havet. Den tävlingsinriktade kanske istället beger sig till Dannero travbana för att prova på turen!

Tveka inte att fråga oss om mer detaljerade tips!